Gospodăria ecologică VIOPark, creată pe locul unei foste cariere în raionul Anenii Noi, după proiectul ecologistului austriac Sepp Holzer, se dezvoltă constant, dar există posibilitatea ca ea să devină mai bună și mai frumoasă, datorită introducerii noilor recomandări.
Despre acest lucru a declarat Artem Kulpin, practicantul în permacultură al lui Sepp Holzer – autorul unuia dintre sistemele de permacultură și consultant internațional privind metodele agriculturii ecologice. Artem Kulpin a vizitat VIOPark și a oferit creatorilor săi multe sfaturi bune și practice privind dezvoltarea sa, relatează Noi.md.
„Sînt bravo! Au făcut o muncă colosală, au investit o mulțime de bani. Oamenii ăștia sînt grozavi! Le-am dat proprietarilor Viopark sfaturi cu privire la problemele care îi interesau, iar în continuare totul este în mîinile lor. Dezvoltarea ulterioară a parcului depinde de acțiunile lor ulterioare. Parcul are un potențial mare de dezvoltare. Există posibilitatea ca parcul să capete noi culori. Am discutat despre aceste posibilități. Sînt sigur că vor reuși. Căci acesta este un organism viu și totul se dezvoltă, crește, se îmbunătățește. Și văd că totul este posibil, va fi mai bine și mai frumos decît acum!”, a spus Artem Kulpin.
El a oferit sfaturi cu privire la dezvoltarea gospodăriei ecologice VIOPark în cadrul unui proiect de consultanță implementat de Daac-Hermes și platforma ARBORETUM.LIVE.
Gospodăria ecologică VIOPark este un proiect conceput și implementat de holdingul Daac-Hermes și filiala sa Viorica cu scopul de a crește plante ecologice în conformitate cu principiile permaculturii.
VIOPark a fost creată în apropierea satului Varnița din raionul Anenii Noi, lîngă rîul Nistru, pe o suprafață de 27 de hectare, pe care sînt amplasate uniform mai multe lacuri artificiale.
Timp de 4 ani, în VioPark au fost create 5 lacuri cu o suprafață totală de 6 hectare, în care cresc diferite tipuri de pește și de vegetație acvatică, au fost plantate zeci de mii de plante multianuale și construit un sistem de irigare.
În acest parc plantele sînt cultivate în conformitate cu principiile permaculturii. Scopul este de a transforma aceste 27 și alte 100 de hectare de teren într-o grădină mare înfloritoare, cultivată pe un teren cu potențial slab.
Peste 35 de specii de plante, arbuști și pomi fructiferi cultivate pe teritoriul VioPark au primit un certificat ecologic.
În general, proiectul este conceput nu doar ca o sursă de materii prime vegetale ecologice pentru fabrica Viorica Cosmetic, ci și ca o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice.
Cu timpul, în VioPark va fi organizată o zonă de producție, unde vor fi produse uleiuri vegetale, extracte de plante și produse alimentare ecologice. Va apărea și o subdiviziune științifică a fabricii, unde se va studia modul în care diferitele componente ale plantelor afectează pielea omului și, în general, vor fi studiate proprietățile plantelor și impactul lor pozitiv asupra sănătății umane, în primul rînd în scopuri cosmetice și terapeutice.