Drumul până la Varnița nu e lung, dar este perfect pentru cei care iubesc natura. Acolo găsești raiul plantelor medicinale, cu proprietăți deosebite și cu arome naturale, unice. În apropiere de Varnița, specialiști din cadrul fabricii de cosmetice „Viorica-Cosmetic” au implementat un proiect unic de restabilire a echilibrului natural. În primul și, deocamdată, unicul parc ecologic din Moldova, pentru al treilea an consecutiv sunt cultivate plante medicinale care ulterior sunt folosite la crearea celor mai naturale produse cosmetice.
Ajunși acolo, am admirat cu drag „Sânzienele” din echipa de la „Vio-parc”, care s-a mobilizat la cules de levănțică, romaniță și calendula.
„Aceste plante le culegem ca ulterior să le aducem la fabrică și la extractorul propriu, ca să producem acele extracte pe care le folosim în produsele noastre. În „Vio-parc” tot conceptul se bazează pe permacultură unde plantele cresc într-o ambianță naturală fără adaose chimice, fără îngrășăminte minerale care foarte mult dăunează plantelor. Aici sunt cultivate plante medicinale, care pe viitor vor fi folosite în produsele „Viorica-Cosmetic”, a spus Liliana Tatarciuc, șef secție PR și Reclamă la „Viorica-Cosmetic”.
La cules au ajuns și unii clienți care au avut șansa să vadă personal cum sunt crescute și apoi strânse plantele medicinale, care ulterior se transformă în cele mai calitative produse cosmetice, marca „Viorica-Cosmetic”.
„Sunt foarte fericită să mă aflu astăzi aici, în acest parc minunat unde cresc toate aceste plante medicinale care ulterior vor ajunge în cosmetice produse de „Viorica-Cosmetic”, a spus o participantă.
Potrivit lui Andrei Cambur, manager al proiectului „Vio-parc Varnița”, pe o suprafață de 27 de hectare, pentru al treilea an consecutiv, sunt cultivate plante medicinale crescute sută la sută natural.
„Toată producția noastră este ecologică și este folosită în producția „Viorica-Cosmetic”. Creștem plantele natural, nu folosim niciun îngrășământ. „Vio-parc” se îndinde pe o suprafață de 27 de hectare. În parc sunt cinci lacuri, apa cărora este folosită pentru irigarea plantelor și copacilor de pe acest teritoriu”, a mai spus Andrei Cambur.
Ideea de a transforma o paragină într-o oază înfloritoare aparține conducerii companiei „DAAC Hermes”. Președintele ei, Vasili Chirtoca, împreună cu adjunctul și partenerul său Igor Șcerbinschi, au conceput acest proiect ca pe o pepinieră de plante pentru viitoarele așezări ecologice, precum și ca pe o sursă de materii prime vegetale, ecologic pure, pentru fabrica „Viorica-Cosmetic” SA.
Fabrica „Viorica-Cosmetic” a fost fondată în anul 1989 și până în prezent se poziționează ca cel mai mare producător de produse cosmetice și de parfumerie din Republica Moldova. În producerea acestora, „Viorica-Cosmetic” valorifică darurile naturii: plante unice care cresc în zonele ecologic pure ale Moldovei, dar și plante din întreaga lume, recunoscute în industria internațională a frumuseții pentru efectele curative și de îngrijire a pielii și a părului. Calitatea ireproșabilă a produselor este expresia respectului față de consumatori, reprezentând politica fundamentală a companiei.