Lacul din satul Ivancea, raionul Orhei este cunoscut pe larg pentru peștele său cu un gust deosebit, cultivat la o piscicolă model din țara noastră – Piscicola Ivancea – unde pentru prima dată în Moldova a fost crescut crapul argintiu și care este, de asemenea, un loc minunat și îndrăgit pentru relaxare departe de agitația orașului și pescuit sportiv.
Acest lucru a fost relatat în emisiunea Rapsodia Satului de pe postul Moldova 1, transmite Noi.md.
Potrivit directorului Piscicolei Ivancea Victor Marahovschi, în prezent piscicola crește astfel de specii de pește precum crapul argintiu și novacul, crapul și cosașul. În plus, aici există și alte specii de pești: șalău, biban, caras și alți pești care pot trăi în iaz.
Lacul din Ivancea are, de asemenea, o faună bogată. Lebedele și rațele plutesc pe el. Peștele din acest lac ca un magnet atrage toți braconierii, unii parcurg pînă la lac o sută de kilometri doar pentru a pescui. De această problemă se preocupă paznicii care luptă cu succes cu pescari necinstiți atunci cînd ei încearcă să arunce plasa de pe barcă sub acoperirea nopții.
Nu numai braconierii, dar și experții știu că există mai mulți factori care confirmă faptul că peștii din această regiune au un gust special.
&bbdquo;Apa vine aici din pădure și izvoare și este foarte limpede. Și, respectiv, peștele nostru este curat, fără paraziți. De patru ori pe an apa din lac este preluată pentru analiză, și respectiv, de două ori pe an peștele din lac este predat pentru analiză”, spune Victor Marahovschi.
La o distanță de 3 km de lacul din Ivancea se află Piscicola Ivancea unde este cultivat peștele. Peștele este distribuit în bazinele piscicolei în funcție de specie și vîrstă. Piscicola Ivancea are o istorie neobișnuită. A fost una dintre primele piscicole care a apărut în țara noastră. Concomitent a început să se dezvolte și o nouă industrie. În același timp, înainte de asta, în Moldova, de exemplu, nu se creșteau așa pești precum crapul argintiu sau novacul.
„Primul crap argintiu apărut în Moldova a venit de aici. El a fost adus din China. Potrivit vîrstnicilor din sat, celor mai vechi angajați ai crescătoriei, peștele a fost adus aici cu elicopterul. Și de atunci, aici sînt crescute cele mai populare specii de pește din Moldova – crapul argintiu sau novacul care diferă în felul lor de a mînca. Așadar, crapul argintiu se hrănește cu fitoplancton, vegetație, pe cînd novacul se hrănește cu zooplancton, adică microorganisme. Adică este un concurent direct al crapului”, a spus Victor Marahovschi.
Potrivit lui, aici, în Ivancea, întreprinderea produce și crește larve, puieți și material de rasă pură – crap, crap argintiu, cosaș și alte specii de pește.
„Extragem icre, lapții masculilor, acestea sînt amestecate într-un aparat special, există un atelier special, specialiști care participă la acest proces. Reproducem larve – mormoloci mici care în șase luni se transformă în puieți de 20-25 de grame. Și le plasăm în iazurile noastre”, a spus directorul Piscicolei Ivancea.
Este nevoie de doi ani pentru ca peștele să atingă condițiile potrivite pentru vînzare. În pofida faptului că Piscicola Ivancea este o piscicolă model din țara noastră, aceasta din propria experiență cunoaște problemele piețelor asociate concurenței neloiale.
„Există cazuri în care clienții cu care lucrăm cumpără de la alții. Cînd aflăm despre aceasta, se dovedește că ei cumpără, de exemplu, produsele care ajung cumva din Ucraina și Transnistria. Respectiv și prețul este diferit, peștele este mai ieftin și oamenii cumpără de la ei, iar produsele noastre suferă puțin”, a spus Victor Marahovschi.
După cum s-a menționat în reportaj, în viitorul apropiat la piscicolă ar putea apărea noi specii de pești. Iar lacul din Ivancea este cunoscut pe scară largă nu numai ca un loc în care se cultivă și se prinde peștele, ci și ca un loc minunat pentru amatorii de odihnă de calitate și pescuit sportiv.