Project Description
Proiectul a fost dezvoltat de fermierul austriac Sepp Holzer, creatorul sistemului de agricultură ecologică Permacultura Holzer, împreună cu arhitectul său german.
Compania DAAC Hermes S.A . a achiziționat o fostă carieră de nisip și pietriș recuperată, și a decis să o transforme într-o oază înfloritoare.
Esența proiectului este readucerea naturii la starea ei firească, prin crearea un complex natural în forma unui sistem ecologic închis, autosuficient.
În a.2015 au început lucrările de construcție pe o suprafață de 27 de hectare.
Ideea principală a lui Sepp Holzer este că agricultura ecologică necesită un echilibru între apă, plante și aer. Asta în timp ce suprafața apei în sistemul ecologic închis trebuie să fie de cel puțin 10%.
La construirea lacurilor în conformitate cu sistemul Holzer, utilizarea foliilor artificiale pentru amenajarea fundului lacurilor este exclusă. Fundul lacurilor este alcătuit din soluri naturale, folosind o metodă de compactare a solului, special dezvoltată de Holzer, pentru ca apele din lacurile situate la o distanță mica între ele să se infiltreze și să se unească în subteran, constituind zone agricole rezistente la secetă.
Construirea și crearea zonei Vio-Park a început cu crearea cascadelor de lacuri mici. În timpul construcției lacurilor, solul excavat a fost folosit pentru a crea terase și coline movilite, în special pe partea ferită de vânt (de nord-est) a rezervoarelor de apă.
Concomitent cu construcția lacurilor a început amenajarea teritoriului, iar în a.2016 au fost făcute primele plantări. Aici cresc multe specii de peri, vișini, caiși, meri, cireși, arțari, stejari, tei, mesteceni, frasini, salcâmi, platani, pini, molizi, brazi, foioase și sute de alte plante perene.
Pentru fabrica de cosmetice Viorica Cosmetic se cultivă materii prime ecologice.
Au fost plantate culturi de salvie, mentă, sunătoare, melisă, urzică, brusture, hamei și multe alte plante. Colectarea plantelor medicinale se realizează în exclusivitate manual. Aceste materii prime sunt folosite în procesul de producere al fabricii Viorica Cosmetic. Zona Viopark este supusă unei certificări ecologice anuale conform standardului european. Au fost sădite plantații de lavandă.
Specialiștii fabricii Viorica Cosmetic beneficiază de materii prime sănătoase, prietenoase cu mediul, din care fabrica produce extracte pentru produsele cosmetice si parfumuri. Plantele, nefiind tratate cu substanțe chimice, au imunitate puternică la influențele externe și produc fitocide – substanțe deosebit de utile oamenilor.
Pe lacuri au fost răsădiți nuferi – pentru a le proteja de supraîncălzirea solară, pentru a filtra apa si in scop decorativ.
În mod firesc, în lacuri au apărut moluște, specii de pești și artropode: crap, crap de iarbă, biban, somn, biban, raci și creveți de râu.
Pe versanți au înverzit viile. Pe un lan de 100 de hectare au apărut sectoare, pe care crește secară originală, tulpina căreia ajunge la înălțimea omului. Se cultivă floarea soarelui ecologic pură. Pomii fructiferi au început să dea roade. Pentru că a fost creat un echilibru între aprovizionarea cu hrană și cu apă, pe teritoriul parcului au apărut și au început să se înmulțească multe specii de păsări și animale sălbatice.
Este preconizată transferarea, în zona Vioprak, a unei subdiviziuni a fabricii, care studiază proprietățile plantelor și efectele lor asupra sănătății omului.
În zona Viopark se cultivă puieții diferitor plante și semințe legumicole originale.
În viitor, pe teritoriul Viopark va fi creat un complex turistic cu un hotel și diverse industrii mici de prelucrare a materiilor prime ecologice.
Compania DAAC Hermes S.A. intenționează să construiască un centru turistic, un hotel cu sală de conferințe pentru evenimente festive.
La fel, vor fi edificate și mai multe așezări ecologice de un hectar, conform proiectului viitoarei localități ecologice.
Turiștii vor putea trăi înconjurați de natură, se vor putea alimenta cu produse naturale și rodul plantelor ecologic pure.
DAAC Hermes S.A. intenționează să construiască o „Localitate ecologică” în centrul Codrilor, pe o suprafață de 300 de hectare.